Nachtvlinders uit de schaduw - online lezing door nachtvlinderaar Hans Groenewoud

47 weergaven
Details
Donderdag 18 maart 2021 tussen 19:30 en 21:30
Afgelopen

We zien allemaal met enige regelmaat een bruinige vlinder. Vaak worden deze uitgescholden voor mot. Wat de meeste mensen niet weten is dat deze mooie diertjes tot een zeer grote familie behoren waarvan verreweg de meeste soorten vooral ’s nachts actief zijn; de zogenaamde nachtvlinders. Op donderdag 18 maart om 19.30 uur neemt nachtvlinderspecialist Hans Groenewoud je mee in de wereld van deze bijzondere insecten.

Van nachtvlinders komen veel soorten in Nederland voor: zo’n 900 soorten grote vlinders (de macro’s) en daarnaast nog zo’n 1200 soorten kleine vlinders (micro’s). Het zijn zeker niet allemaal saaie motten: Ze zijn zelfs heel vaak mooi getekend en gekleurd. Ook zijn ze heel belangrijk voor het bevruchten van planten en bomen en natuurlijk als voedselbron voor veel vogels en zoogdieren. Helaas worden nachtvlinders ernstig bedreigd in hun bestaan, net als de dagvlinders en andere insecten.

Hans Groenewoud inventariseert nachtvlinders in verschillende gebieden van het Rijk van Nijmegen. Hij laat in deze online lezing aan de hand van allerlei, rondom Nijmegen voor komende, soorten zien welk een diverse levenswijzen bij vlinders in het algemeen voorkomen. Wat eten de rupsen en wanneer vliegen welke vlinders. Hoe lang leven de rupsen en/of de vlinders en hoeveel generaties hebben ze per jaar. Hoe overwinteren vlinders en in welke omgeving komen welke soorten voor. Tijdens de lezing zal Hans foto’s tonen van vele verschillende (nacht)vlinders en hun rupsen. Vrijwel alle foto’s zijn gemaakt in het Rijk van Nijmegen.

Aanmelden via natuurmonumenten.nl/rijk-van-nijmegen en dan doorklikken naar agenda.

Over de organisator
Ellen Luijks
Als boswachter Communicatie & Beleven heet ik namens Natuurmonumenten je graag welkom in het Rijk van Nijmegen. Heb je vragen? Stel ze gerust.... Lees meer