'Volg de natuur': Hortuscafé inclusief feestelijke opening van Westhofflaan

  • 78 weergaven

Details

Donderdag 9 juni 2022 tussen 19:30 en 22:00
Afgelopen
d'Almarasweg 22D, Nijmegen

Donderdag 9 juni wordt een bijzondere dag voor Hortus Nijmegen. Die avond (19.30 uur) opent RU-rector magnificus Han van Krieken officieel de toegangsweg naar de tuinen. Deze weg gaat voortaan Victor Westhofflaan gaat heten. Vervolgens finisht natuuractivist Jeroen van Zuylen uit Nijmegen-Oost zijn sponsorfietstocht ‘Jeroen en de zeven beelden’. 

Aansluitend is er het Hortuscafé, dit keer over het bijzondere gedachtegoed van Westhoff.

Hortus Nijmegen heeft ruim vijftig jaar als postadres de D'Almarasweg 22d gehad. Het stuk naar de Botanische Tuin en de Theetuin wordt nu herdoopt in Victor Westhofflaan. Het is een mijlpaal die Hortus Nijmegen met grote trots vervult. Radboud Universiteit richtte de Hortus destijds op, sterk geïnspireerd door plantensocioloog Victor Westhoff. Westhoff legde de wetenschappelijke basis voor de natuurbescherming in Nederland. Hij heeft een standbeeld in de Botanische Tuin (en op zes andere, groene plekken in Nederland).

Han van Krieken, rector magnificus van Radboud Universiteit, opent de laan, onder aanwezigheid van een aantal leden van de familie Westhoff.

Jeroen arriveert
De eerste fietser die vervolgens op 9 juni over de laan naar Hortus Nijmegen zal rijden, is Jeroen van Zuylen. Hij start op 27 mei met zijn 1.000 kilometerlange fietstour ‘Jeroen en de zeven beelden’. Overal waar hij langskomt in Nederland vraagt Jeroen aandacht voor natuurbehoud. Juist daarom fietst hij langs de zeven beelden van Victor Westhoff, die verspreid staan door heel ons land. Hij begint en eindigt bij het beeld in de Botanische tuin van Hortus Nijmegen. Zijn tocht is ook bedoeld als sponsortocht voor Hortus Nijmegen (sponsoren kan nu al via de speciale GoFundMe-pagina, https://ap.lc/wa0Vm)

Westhoff in de praktijk
Dan is het tijd voor twee bijzondere sprekers. Het gaat om:

  • Frank Saris, natuurbeschermer en schrijver van een thematische biografie over Victor Westhoff. Hij gaat het hebben over de ideeën van Westhoff en hoe die in de praktijk te brengen.
  • Matthijs Schouten, ecoloog/filosoof en strategisch adviseur van Staatbosbeheer. Hij spreekt met een natuurfilosofische insteek over de beleving en het behoud van de natuur.

Er is volop ruimte voor vragen en discussie. De presentatie is in handen van Ron Vervuurt. Tijdens het Hortuscafé zijn er optredens van Wouter en de Draak.

Ticket kopen
U kunt van tevoren een ticket (5 euro) reserveren via deze link
ps studenten krijgen op vertoon van hun collegekaart een gratis consumptie

Wat: Hortuscafé Nijmegen
Waar: Victor Westhofflaan 22 (eerder genaamd D'Almarasweg 22d), Nijmegen
Wanneer: donderdag 9 juni 2022
Tijd: 19.30-22.00 uur

Over de organisator

Hortus Nijmegen
Kom aangewandeld in onze Botanische Tuin, of drink een kopje koffie/thee met een gebakje onder de Parasol in onze Theetuin. Spreek ook gerust onze vrijwilligers aan met je vragen. ... Lees meer