Workshop Cyanotype door analoog fotograaf Roselien Hassing

ZaadeL Makerij

  • 422 weergaven

Details

Vrijdag 21 april 2023 van 14:00 tot 16:30 uur
Afgelopen
Coehoornstraat 71, Nijmegen
Uiterste inschrijfdatum
Inschrijven is niet meer mogelijk.

Roselien Hassing

Roselien Hassing is analoog fotograaf. Haar werk ontstaat 50% tijdens het maken van de foto en 50% in haar doka. Dit heeft te maken met het proces van het ontwikkelen van foto’s, de directe effecten van kleine wijzigingen in dit proces, die grote effecten veroorzaken. In het kader van de Kunst op de Kast Expositie waar kleurenfoto’s van Roselien te zien zijn, van 3 maart – 5 mei ( ZaadeL Makerij) neemt Roselien je tijdens deze wereld via cyonotype even mee naar de spanning van ‘de donkere’ kamer. 

Op de website www.roselienhassing.com vind je meer informatie over haar werk, exposities, projecten.

Roselien studeerde in 2017 af op analogie fotografie aan de AKI in Enschede en studeert nu filososie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Deze verdieping is voor haar een belangrijk deel van haar kunstenaarschap. 

 “Bij fotografie wordt al snel gedacht aan studio’s, grote spiegelreflexcamera’s en photoshop. Maar fotografie is in de basis een chemisch en natuurkundig proces. Ik gebruik dit proces als analoog fotograaf in mijn voordeel en experimenteer met de mogelijkheden. Zo verdiep ik mij ook in alternatieve fotografie processen. Een voorbeeld hiervan is cyanotype, oftewel blauwdrukken”, aldus Hassing. En vandaar dat we bedacht hebben dat Roselien bij ZaadeL Makerij een workshop gaat geven in deze oude druktechniek.

Cyanotype

Cyanotypie is een fotografisch proces waarbij na ontwikkeling een cyaan-blauwe afdruk ontstaat. Deze natuurkundige techniek is in 1842 uitgevonden. Voor cyanotype zijn twee chemische oplossingen nodig, die lichtgevoelig worden zodra ze zijn vermengd. Het papier, waarop we tijdens deze workshop gaan afdrukken, wordt vooraf ingesmeerd met deze lichtgevoelige oplossing en wordt lichtdicht opgeborgen, tot we er mee aan de slag gaan. Onder invloed van licht zal de typische blauwe kleur ontstaan. 

Gedurende bijna een eeuw was cyanotype de enige simpele en goedkope manier om tekeningen in het meervoud te maken. De techniek werd dan ook meteen gebruikt in de industrie, speciaal voor bouwplannen op groot formaat voor machines, zoals locomotieven en voor architectonische bouwwerken. Dit gebruik van cyanotypie staat bekend als blauwdruk.


WORKSHOP

Wat

Workshop cyanotype (alternatieve druktechniek) door Nijmeegse fotograaf Roselien Hassing

Waarom

Fotrograaf Roselien Hassing is bezeten van het foto ontwikkelproces in de "donkere kamer". In het kader van haar Kunst op de Kast Expo bij Zaadel Makerij neemt ze je middels deze alternatieve druktechniek even mee in haar wereld als fotograaf en ga je zelf experimenteren met deze lichtgevoelige techniek.

Wanneer:

De workshop duurt 2,5 uur en wordt op 2 momenten gegeven:

- vrijdag 21 april 14:00 - 16:30

- zaterdag 22 april 10:00 - 12:30


Kosten en inschrijving

De workshop kost €32,50 inclusief materiaal, koffie en thee.

Vooraf inschrijven bij Ingeborg Laninga via  of 06 55816165 of kijk op www.zaadel.nl/zaterdag-workshops-tekenen-en-schilderen


Voorbereiding workshop

De aquarelpapieren zijn door ons vooraf geprepareerd. Naar deze workshop kun je zelf voorwerpen meenemen, die je op je papier legt. Afhankelijk van de hoeveelheid licht die je voorwerp doorlaat, ontstaan er verschillende blauwtinten. Als je niks op je papier legt, wordt de afdruk diepblauw. Met een dun bloemblad, hou je een beetje licht tegen en ontstaat een middentoon en dek je met je voorwerp het papier volledig af, ontstaan er witte vormen. 

Wij hebben materialen klaarliggen die je kunt gebruiken voor je ontwerp, maar het is erg leuk als je zelf ook gaat verzamelen. Naar deze workshop kun je bijvoorbeeld de volgende voorwerpen meebrengen: 

-         Een negatief van een foto

-         Een röntgenfoto

-         Verschillende gevonden voorwerpen, denk aan bloem- en planten, maar misschien ook andere vormen die je wilt afdrukken.


Workshop

Door het karakter van het proces (namelijk de langere belichtingstijd) biedt het veel ruimte voor experiment. 

We beginnen de workshop met een korte uitleg over cyanotype. Vervolgens ga je aan de slag met de materialen die je zelf hebt meegebracht en de materialen die wij hier hebben verzameld. Uit papier knip je vormen en met scheurtape kun je ritmische lijnen maken. Je maakt diverse composities die we even uittekenen op papier, voor we gaan experimenteren op de lichtgevoelige papieren.

Roselien Hassing laat je diverse voorbeelden zien ter inspiratie.

Vervolgens ga je zelf experimenteren met je afdruk en laat je het licht zijn werk doen. Een spannend proces, vergelijkbaar met het werk van de fotograaf in zijn doka! Na ongeveer een half uurtje is het tijd de resultaten te gaan ontdekken en beëindigen we het ontwikkelproces door de papieren te spoelen in waterbakken en zie je wat er gemaakt is.

 

In de tijd dat je werk nodig heeft om te ontwikkelen, nemen we een koffie en thee pauze en vertelt Roselien je meer over haar expositie en werk als analoog fotograaf. Ook geeft ze je tips hoe je zelf aan de slag kunt met de cyanotype workshop en legt ze uit hoe je jouw cyanotype nog kunt tonen met simpele huis-, tuin- en keukenmaterialen. Neem bijvoorbeeld soda voor het ontkleuren van blauw naar geel, of thee voor bruine tonen en koffie voor donkerder bruin of zelfs wat grijzer werk.
Workshop Cyanotype o.l.v. Roselien Hassing         

ZaadeL Makerij, Coehoornstraat 71, Nijmegen                             

21 april 2023, 14.00 – 16.30 uur 

22 april 2023, 10.00-12.30 uur

€32,50 incl. materiaal, koffie en thee

Inschrijven via of 06 55816165 of kijk op www.zaadel.nl/zaterdag-workshops-tekenen-en-schilderen

Voor wie
Volwassenen
Waarover
Kunst / cultuur
Wat
Workshop / cursus

Over de organisator

ZaadeL Makerij
Atelier, Metaalwerkplaats, Cursuscentrum, Kapper Korte Mette én winkel met verkoop van werk van lokale ontwerpers en vintage / seconshand...... Lees meer