Menu

Nieuws:

Nijmegen.nl/mijnwijkplan, Wijkbudget van € 25.000,-

Inge van den Hoogen
24 april 2018 , 418x gelezen

Verslag uit het laatste wijkblad: Onze wijk wordt nog mooier!

Inge, je werkt als jurist bij de gemeente Nijmegen. Vertel!

Elf jaar geleden kwam ik bij de gemeente werken. Sinds die tijd heb ik binnen de gemeente al vijf verschillende functies vervuld. Dat vind ik erg leuk, die afwisseling. Vroeger werkte ik meer aan de sociale kant in de wijk. Nu ben ik wijkregisseur. In deze functie ben ik de opvolger van Rob van de Wetering. Ik ben verantwoordelijk voor de inrichting van de ruimte in heel Zuid Nijmegen. Ik weet alles wat er speelt. Behalve dat wat over de meld- en herstellijn gaat. Ik bemoei me niet met de los liggende stoeptegels; dat wordt prima door een andere gemeente afdeling geregeld. Ik ben aanspreekbaar op het andere ‘groen en het grijs’ in de wijk. Ik werk nauw samen met Edwin van de Wetering. Hij is de wijkmanager. Hij is verantwoordelijk voor de meer ‘sociale kant’.

Ik vind het erg boeiend, dat ik de wijk, samen met de inwoners, net een tikje mooier kan maken. De mensen wonen in de wijk, kennen de wijk van binnen en van buiten. Ik ken de wegen binnen de gemeente, weet van allerlei projecten en kan zo mensen met elkaar in contact brengen. Bijvoorbeeld de verkeersdeskundigen als het gaat over het vellig inrichten van de ruimte. Nogmaals met als doel: hoe kunnen we deze mooie wijk Brakkenstein nog mooier en prettig maken. Dat is toch geweldig om mee bezig te zijn?!

Ja! En: je hebt goed nieuws, Inge?!

Ja, zeker. De gemeente heeft een budget vrijgemaakt voor elke wijk in Nijmegen. Voor Brakkenstein is dat een budget van van 25.000 €. Met dat geld kunnen wijkbewoners verbeterplannen bedenken. Ze kunnen de plannen in dienen via het webadres van mijn wijkplan; https://nijmegen.mijnwijkplan.nl. Maak een account aan en je kunt invloed hebben op de plannen die ingediend worden! Mensen die digitaal niet handig zijn en wel ideeën hebben kunnen mij altijd bellen of mailen.
 (T (024) 329 31 67 | (06) 15 90 39 75 | E i.van.den.hoogen@nijmegen.nl ). 

Als bewoners iets zouden willen veranderen kunnen ze me ook uitnodigen en dan kom ik. Dan lopen en kijken we rond en onderzoeken de mogelijkheden. ‘Schouwen’ noemen we dat.

Heb je voorbeelden waar de wijkbewoners nu al samenwerken met de gemeente? 

De tuin van de Jezuïeten, die is aangelegd in nauw overleg tussen gemeente en de paters. Een mooi voorbeeld van 1 en 1 is 3! Een deel van de grond is van de gemeente, een deel is van de paters. Samen hebben we er zo een prachtig soort park van gemaakt, voor iedereen in de wijk toegankelijk.

Heb je nog meer ideeën, voorbeelden die ons kunnen inspireren?
 
Een betonnen tennistafel, een hondenuitlaatplek, een hondenpoepzakjesautomaat, het verharden van een wandelpad met houtsnippers, houtsnippers, een speeltuinattribuut.

Die hondenpoepzakjesautomaat lijkt me wel wat! Ik zie op de Heyendaalseweg vaak van die ongezellige, ontevreden briefjes op de bomen hangen. Dit zou een mooie oplossing zijn.

Alles kan! Ik wil altijd nadenken over goede ideeën. Ook ingebracht door de ondernemers in de wijk.

Die willen misschien vooral iets met parkeren? 

Als dat zo is, dan kunnen ze ook contact met me opnemen. Dan kunnen we bekijken wat de mogelijkheden zijn, samen met de verkeersdeskundigen binnen de gemeente. Maar nog wat voorbeelden die zouden kunnen: een fietsenrek, nieuw of omdraaien, ruimtes verfraaien bijvoorbeeld met bloemenbakken of een leuke bank, hangende planten.

Nou, dat klinkt echt goed. Leuk. Ik ben erg benieuwd wat er gaat gebeuren. En aan welke eisen moeten de plannen voldoen?

Op de eerste plaats moet er draagvlak zijn voor de plannen. Voldoende mensen moeten het willen. Daarnaast moet het ook kunnen, op die plek, technisch. Soms moet er bijvoorbeeld bodemonderzoek plaatsvinden.

De gemeente heeft een stap gezet. Nu zijn wij, bewoners, aan zet! 

Onnie Diederen

Reacties

Bekijk meer nieuws in de buurt »