Interactieve tijdreis naar Romeins Nijmegen
De werkgroep 'Hortus Civitatis' heeft onlangs een bijzondere samenwerking aangegaan met stichting Verborgen Stad.
Samenwerking als kruisbestuiving
Met de samenwerking als kruisbestuiving komen digitale techniek en levende Natuur in Nijmegen samen. En er komt een interactief kunstproject uit voort. De initiatiefnemers, stichting Verborgen stad en werkgroep Hortus Civitatis, gaan het kunstproject verder ontwikkelen en vormgeven. De eerste maakt erfgoed en geschiedenis in heel Nederland toegankelijk met behulp van de nieuwste digitale middelen, Hortus Civitatis brengt het verleden tot nieuw leven met interactieve wandelroutes door de stad en omgeving langs bijzondere Romeinse bomen, bloemen en kruidenplanten.
Feestelijke kruisbestuiving
Aanleiding voor deze samenwerking is het 25 jaar bestaan van de werkgroep. Ze viert dit met het kunstproject 'Wandelkaart als kabinet van de soorten' waarop ook de route 'Godin van de Flora' is te vinden De basis hiervoor is een serie foto's en tekeningen waarmee de kunstenaar Boudewijn Corstiaensen bijzondere planten en diersoorten vastlegde. Stadsecoloog Joep van Belkom zet zich in om de biodiversiteit van stad en landschap te helpen vergroten met als onderdeel de wandelroutes.
Geurende Bomen en kruidenplanten
De interactieve 'Godin van de Flora' wandelroute komen de bijzondere bomen en kruidenplanten en bloemen in beeld en ze hebben allemaal hun eigen verhaal en de geschiedenis van hun herkomst. Soms komen ze uit mediterrane regio's soms van nog veel verder weg: ze werden via Aziatische handelsroutes naar Europa gebracht. De verschillende gewassen vertellen zo het verhaal van het wijdvertakte Romeinse handelsnetwerk. Op het campusterrein van de Radboud Universiteit staat een oude Zomereik te pronken. Voor deze boom ligt een stenen plateau. Iedereen wordt uitgenodigd om op dit speciale plateau te gaan staan om het lentebriesje samen met de boom te vieren en te voelen.
Zandhagedis Romeins grafsymbool
Tijdens de Romeinse periode waren afbeeldingen van zandhagedissen veelvuldig in gebruik die als grafsymbool dienden. Amor symboliseert de doodsslaap van de overledene.
Werkgroep 'Hortus Civitatis' ('moeder van de groene corridor in Nijmegen)
Nadere informatie over dit persbericht bij: e-mailadres
Zie ook verdere informatie over Stichting Verborgen Stad: www.stichtingverborgenstad.nl
Website: museumromeinseflora.nl