Test je ook mee?
Wij werken aan een nieuwe lay-out.
Vanaf 2 april is deze beschikbaar. Wil je de nieuwe lay-out alvast gebruiken?
Test nu mee en laat ons weten wat je er van vindt!
Ik doe mee! Liever niet
Menu

Buurtverhaal:

Verhalen bewerkstelligen verandering! (2016)

Rogier Teerenstra
Gepubliceerd op 22 december 2017 , 420x gelezen

(Een aangepaste versie van deze column is tevens verschenen in Wijkblad Brakkenstein, hier digitaal beschikbaar.)

Wie het menselijk bestaan wil delen, deelt verhalen. Dat is de reden waarom ik het zo inspirerend vind onderdeel uit te maken van de redactie van Wijkblad Brakkenstein. Een wijkblad draagt er namelijk aan bij dat een buurt het eigen verhaal met de bewoners kan delen.

Wijkblad verandert stenen muren

Een wijkblad verandert op die manier de stenen muren tussen huizen in menselijke gezichten. Het maakt dat gesloten voordeuren toegangspoorten worden tot inspirerende levensgeschiedenissen. Niet langer echoot op die manier enkel het geruis van voorbijrazende auto's door de buurt en vormen de straten slechts het podium voor stug zwijgende voorbijgangers. Maar nu weerklinkt ook het geritsel van de bladzijden van dit blad tussen de huizen en glijden verwachtingsvolle blikken over de pagina's, zodat de mensen de rijke verhalen van hun wijk kunnen leren kennen.

Verhalen bewerkstelligen verandering

Een wijkblad illustreert dat we samen in het grotere verhaal van een wijk delen. Juist dat verhaal is een belangrijke levensader voor verbinding, samen met de ontmoetingsplekken in een wijk. Dat verhaal is voor mij dan ook geen kwestie van zenden en ontvangen, zoals communicatie vaak wordt opgevat, als een uitwisseling waarbij de een iets zegt en de ander iets terugzegt en beide partijen uiteindelijk met lege handen weer terug naar huis gaan. Een verhaal bewerkstelligt juist een verandering in het hart. Een verhaal vult de handen en harten, doordat het een betekenis geeft aan handelen dat anders onbegrepen blijft.

Luisteren naar de woorden

Zo bezocht ik bijvoorbeeld lange tijd een eenzame, oudere man, die al jaren alleen woonde. We dronken koffie, aten koekjes en de man babbelde over het laatste nieuws. Vast onderdeel van onze ontmoeting was dat de man vertelde over televisieprogramma's waarin oude huizen werden opgeknapt. Beeldend vertelde hij over die huizen, over de prachtig glinsterende meubels en en ik luisterde naar zijn woorden, maar begreep eigenlijk nooit het belang van die inrichtingsprogramma's. Persoonlijk heb ik namelijk niks met dit soort televisie.

Een verhaal als antwoord

En dus vroeg ik de goede man op een zondagmiddag, terwijl hij opnieuw aan het vertellen was over een of ander prachtige ontworpen huis, hoe het kwam dat hij zo gehecht was aan die programma's. De man begon als antwoord te vertellen over zijn overleden echtgenote en hoe ze elkaar hadden leren kennen, toen hij nog werkte bij een meubelmakerij, ruim zestig jaar geleden. Hoe dol zij was geweest op het inrichten van huizen. En dat ze vaak had geholpen om de meubels, die hij voor zijn hobby maakte in het schuurtje achter hun huis, samen met hem te ontwerpen.

Herinneringen komen tot leven

Hij vertelde hoe hij met zijn kinderen had gewerkt aan de bouw van een prieeltje voor in de tuin. Hij vertelde over de geur van het zaagsel en houtlijm. Zijn herinneringen kwamen opnieuw tot leven bij het kijken naar die programma's. En zo kwam er met deze verhalen over woninginrichting een heel leven tot bloei, waar ik al die tijd geen toegang toe had gehad. Simpelweg omdat we zo lang hadden gesproken op het niveau van zender en ontvanger en niet waren doorgedrongen tot het verhaal dat achter deze man school.

Warme betekenissen

Dat illustreert volgens mij waarom een wijkblad zo waardevol is. Het maakt het mogelijk de verhalen zichtbaar te maken die achter de oppervlakte liggen. Het laat de stemmen horen, die zo warm gevuld zijn met persoonlijke betekenissen. Hopelijk inspireert ons wijkblad er op die manier toe, dat buurtbewoners ook zelf naast anderen gaan zitten. Dat ze een kopje koffie of thee naar hun bezoek schuiven. En dat ze tegen die ander, naast hen, zeggen: “Hey, ik ken jou niet. Maar we wonen twee huizen van elkaar vandaan. Of we komen elkaar zo vaak tegen in de supermarkt."

"Dus vertel eens, ik heb de tijd. Wat is jouw verhaal?”


Rogier is tekstschrijver, columnist, essayist. Hij heeft een eigen blog: http://rogierteerenstra.wordpress.com waar hij schrijft over diverse onderwerpen op gebied van spiritualiteit, psychologie en filosofie. Je kunt contact met hem opnemen via mail.

Foto 'Listening' via Flickr: CC Montse PB

ReactiesBekijk alle verhalen in je buurt »