Test je ook mee?
Wij werken aan een nieuwe lay-out.
Vanaf 2 april is deze beschikbaar. Wil je de nieuwe lay-out alvast gebruiken?
Test nu mee en laat ons weten wat je er van vindt!
Ik doe mee! Liever niet
Menu

Uitgelicht:

Ontwikkelingen Kalorama / De Veste

Ron Reefman
27 maart 2018 , 760x gelezen

INFORMATIEMIDDAG IN KALORAMA / VESTE BRAKKENSTEIN

 

Inleiding

Op donderdag 6 maart heeft er een informatiebijeenkomst plaatsgevonden in ”Veste Brakkenstein”, gepresenteerd door Diny Sterling, projectleider Kalorama en Paulien Willems, medewerker Dagbehandeling.

Doel o.a.: het onder de aandacht brengen van de mogelijkheden voor dagbehandeling en dagbesteding op deze locatie. Er zijn 17 personen aanwezig, met name met een achtergrond op sociaal, maatschappelijk en zorggebied, zoals het Sociaal Wijkteam, Medisch Centrum Brakkenstein, ZZG Zorggroep en Buurtzorg Nijmegen.

In ”De Veste” zijn verpleegkundigen, verzorgenden, een arts, de huishoudelijke dienst en veel vrijwilligers actief. Naast de verpleging van de bewoners biedt ”De Veste” ook mogelijkheden voor dagbehandeling en dagbesteding.

Dagbehandeling (in groepsverband) is bedoeld als ondersteuning van mensen die zelfstandig thuis wonen en dat zo lang mogelijk willen blijven doen. Ook van belang is om mantelzorgers op tijd te ontzien. Naast (aanvullende) medische- en zorgondersteuning wordt van maandag t/m vrijdag een gevarieerd programma aangeboden met actieve en recreatieve activiteiten. Om in aanmerking voor dagbehandeling te komen is een indicatie nodig, die via de huisarts kan worden geregeld. Dagbehandeling wordt ook aangeboden voor relatief jong cliënten vanaf 50 jaar.

Voor dagbesteding is de minimumleeftijd 65 jaar en deze is gericht op mensen die behoefte hebben aan meer structuur en sociale contacten in hun leven. Activiteiten zijn o.a. sport en beweging, zoals gymnastiek, wandelen en yoga, muziekactiviteiten, schilderen en mozaïeken, spel- en kookactiviteiten en computerbezigheden. Voor deelname is geen verwijzing nodig: men kan zichzelf aanmelden.

Meer informatie via het zorgbureau van Kalorama: tel. 024 – 68 47 741 of e-mail: zorgbureau@kalorama.nl.

Dagbehandeling / dagbesteding: tel. 024 – 3 52 55 25 e-mail: dagbehandeling@kalorama.nl

Een samenvatting van de bijdragen van de aanwezigen

Er zijn in Nijmegen veel verschillende organisaties actief (met in totaal 2017 werkzame personen). Een nadeel van het eerste is dat er ook veel verschillende regelingen zijn op het gebied van zorg in Nijmegen. Meer coördinatie en samenwerking zou daarom een goede ontwikkeling zijn: cliënten zelf hebben vaak geen idee van wat er mogelijk is en waarover ze wèl of niet zelf kunnen beslissen. ”De Veste” wil daarom meer gaan betekenen voor Brakkenstein; ook Boszicht en BuuR hebben dat streven. En ook de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen) wil zich meer richten op onze wijk (maar niet uitsluitend de onze). De HAN wil meer studenten inschakelen uit allerlei disciplines, dus ook uit niet-maatschappelijke en zorgopleidingen. Dat is niet alleen voordelig voor de studenten, die dan op verschillende terreinen werkervaring in de praktijk kunnen opdoen, maar zeker ook voor de wijk.

Voor meerdere organisaties is de behoefte van de wijkbewoners leidend en die bepaalt wat er gebeurt.

Wat bovendien voor de nabije toekomst een doel is, is gebruik te maken van aanwezige talenten. Ook die van ouderen: die hebben vaak een werkzaam leven achter de rug en daarmee kennis en ervaring opgebouwd die ze kunnen inzetten voor hun mede-wijkbewoners.

Tot zover dit verslag.

Tekst:          Ron Reefman

Fotografie: Hans Ronhaar

Reacties

Bekijk al het nieuws uit je buurt »