Wijkbeschrijving/wijkmonitor BrakkensteinDe gemeente Nijmegen heeft van iedere wijk een beschrijving gemaakt, een zogenaamde wijkmonitor.

Via de link Stads- en wijkmonitor komt u op de vernieuwde website van de gemeente met een kaart van de wijken. Typ Brakkenstein en u komt bij de wijkmonitor van Brakkenstein. U treft aan de linkerzijde van het scherm vijf rubrieken: Wijkbeschrijving; Wijkprofiel; Leebaarometer; Conclusies. De cijfers zijn van begin 2018.

Wijkbeschrijving Brakkenstein (een gedeelte hiervan).

De wijk Brakkenstein maakt deel uit van stadsdeel Nijmegen-Zuid. De wijknaam is eeuwenoud en zou verband houden met een stenen onderkomen voor jachthonden (de zogeheten 'Bracken'). Tot aan begin van de 20e eeuw was dit een agrarische buurtschap. Het huidige Brakkenstein kreeg zijn planmatige vorm na de Tweede Wereldoorlog. Vooral de Kanunniken- en Dekenbuurt zijn door de herhaling van hofjes typisch voor die tijd. Aan het begin van de jaren zestig zijn de ruim opgezette woonbuurten tussen de Heijendaalseweg en Driehuizerweg (vooral twee-onder-een-kapwoningen) en tussen de Baljuwstraat en de St. Annastraat (vrijstaande woningen) gebouwd. Aan de Heijendaalseweg zijn wijkvoorzieningen gelegen.