INGREDIËNTEN
Droge ingrediënten
- 200 gram volkorenbloem (volkoren tarwebloem)
- 2 tl bakpoeder
- 250 gram wortelen fijn geraspt
- 80 gram walnoten grof gehakt
- 80 gram rozijnen geweld in warm water
140 gram ananas netto gewicht/ uitlek gewicht
Natte ingrediënten
- 3 eieren
- 100 ml kokosolie vloeibaar
- 50 ml honing
- 75 ml melk (indien je het beslag te vast vindt)
Specerijen
- 2 tl kaneel
- 0,5 tl gemberpoeder
- 0,25 tl nootmuskaat
Frosting
- 175 gram wortelen gekookt en afgekoeld
- 100 gram hüttenkäse
- 5 tl citroensap
- 5 tl honing
- 2 tl appelazijn
Optioneel: tussenlaag: 2 el Franse kwark, 1 tl kokosrasp
Optioneel: extra toppings: 1 el wortelen fijn geraspt, 2 tl kokosrasp, 2 tl citroenrasp (optioneel voor een frisse touch)
Bereiding Worteltaart
- Verwarm oven:180 graden. Wel de rozijnen vijf minuten in warm water. Rasp de wortelen met een fijne rasp en houd ze apart. Hak de walnoten en snijd de ananas in kleinere blokjes.
- Verwarm de kokosolie in een pannetje totdat deze vloeibaar is en laat vervolgens afkoelen. Kluts de eieren en giet de afgekoelde olie erbij terwijl je blijft mixen. Voeg de honing, de rozijnen en de ananasstukjes toe.
- Zeef de bloem en meng met bakpoeder en specerijen. Goed mengen. Voeg dit mengsel toe aan de natte ingrediënten, onderwijl kloppend, tot een mooi beslag. Voeg eventueel melk toe als je het te dik vindt. Spatel voorzichtig de wortelen en de walnoten erdoorheen. Vet een springvorm in met wat (kokos)olie en doe het beslag erbij. Zet de worteltaart zo'n 50 minuten in de oven (of totdat een satéstokje dat je in het midden prikt er droog uitkomt).
Oranje 'frosting'
- Snijd 150 a 175 gram wortelen in plakjes en kook ze in een laagje water gaar. Koud afspoelen, doe in keukenmachine tot wortelpuree mengen. Voeg de hüttenkäse toe, mix alles door elkaar totdat er glad geheel. Breng op smaak met honing, citroensap en appelazijn.
Taart assembleren
- Laat de worteltaart afkoelen, haal uit de springvorm en laat 'm verder afkoelen op een rek. Snijd de taart doormidden en breng een laag Franse kwark of oranje 'frosting' aan op het onderste deel van de taart. Strooi daar optioneel wat kokosrasp overheen. Bestrijk de bovenste helft van de taart met het oranje smeersel en zet de twee helften op elkaar. Strooi daar eventueel nog wat heel fijn geraspte wortel en wat kokosrasp overheen. Citroenrasp in plaats van wortel zou lekker zijn voor een frisse touch, maar dat paste niet binnen dit experimentele Koningsdag worteltaart idee.