Aan de Houtlaan, ter hoogte van huisnummer 69 ziet de boomspiegel er heel verzorgd uit en opvallend is de lange kardoen die er staat. Verder zien mijn lekenogen sedum, akelei, salie, lavendel en croscosmia. Ik kan geen sprietje onkruid ontdekken.
Dorry heeft deze boomspiegel geadopteerd en vertelt hoe het ontstaan is: “Ik denk dat het in 2018 of 2019 was dat ik ben begonnen met de aanleg van deze boomspiegel.” Twee zaken waren daarvoor de aanleiding. “Allereerst vond ik het heel vies dat er elke keer hondenpoep rond de boom lag,” zegt Dorry. “Daarnaast is het zo dat er veel langs de Houtlaan geparkeerd wordt, ook vaak op of in de boomspiegel. Dat is heel slecht voor de bomen, die het toch al zwaar hebben vanwege de kastanjemineermot.”
Ik vraag Dorry om even uit te leggen wat het een met het ander te maken heeft. “Nou, de witte paardenkastanjes zoals die langs de Houtlaan staan, hebben al jaren last van de kastanjemineermot. Deze mot zorgt ervoor dat het blad nu al bruin verkleurt en afvalt. Uiteindelijk verzwakt dit de boom en kan hij doodgaan. Het is belangrijk om het afgevallen blad weg te halen om verspreiding van de eitjes van de mot te voorkomen. Maar het is ook heel belangrijk om goed voor de bomen te zorgen, bijvoorbeeld door de bodem te verbeteren en dat doe ik dus door de boomspiegel te beplanten.”
Dorry weet te vertellen dat de gemeente de bodem gaat verbeteren en de boomspiegels gaat beluchten. Zelf volgde ze ooit een cursus over voedselbossen en daar leerde ze veel over de bodem. “Wist je dat door het plaatsen van planten die heel diep wortelen je de bodem verbetert? De wortels zorgen voor beluchting, maar ze halen vooral veel mineralen naar boven. Zie je die kardoen? Die grote op artisjok lijkende plant? Die is heel goed voor het bodemleven. Ik kocht ‘m ooit in de historische tuin in Lent.”
Dorry gaat verder: “En het is natuurlijk belangrijk dat de bodem niet dichtslaat, dus parkeren op de boomspiegel is écht heel slecht voor de boom.”
Als ik vraag of Dorry een kleine tuin heeft, begint ze te lachen. “Integendeel, de huizen aan de Houtlaan zijn gezegend met diepe tuinen. Nee, ik doe het niet omdat ik een kleine tuin heb. Tuinieren is juist een hobby van me en ik vind ‘aangeklede’ boomspiegels er ook erg leuk uitzien. In de wijk Bottendaal worden veel meer boomspiegels geadopteerd door omwonenden, daar moet je eens gaan kijken.”
In haar tuin staat langs de straat ook een bibliotheekkastje, dat niet alleen ruimte biedt aan boeken. “Ik heb er recent ook wat zaden in gelegd. Onder andere van die grote kardoen. Het is een ruilkastje. Dus als je er wat uit pakt, leg je er bij voorkeur iets anders voor in de plaats,” zegt Dorry. Terwijl we praten pakt ze de enveloppen met zaden en ziet dat iemand er een nieuwe envelop bij gelegd heeft, met zaai instructies en planteigenschappen.
Ik informeer welke planten het goed doen in zo’n boomspiegel. Ze antwoordt: “Ik ben voorstander van wisselteelt, zodat er in elke seizoen wat bloeit. Dus sneeuwklokjes in het vroege voorjaar, narcissen en tulpen daarna, dan wat eenjarigen en zeker vaste planten. Het moet vooral niet te veel werk zijn, die boomspiegel. Ik heb er bijvoorbeeld crocosmia in staan. Dat is een bolgewas dat het hier heel goed doet. In Schotland groeit het overal langs de weg. Je hebt verschillende varianten, maar ik heb hier de oranje staan. Als echt Vierdaagsefan vind ik het helemaal te gek dat hij in juli bloeit, oranje met groen… Geweldig!.”
Ik krijg nog wat bolletjes mee voor in mijn eigen boomspiegel. Dorry heeft me zeker geïnspireerd!
Volgende week de boomspiegel van Anne…