Een maand geleden is hij geplaatst door de gemeente: een witte tegel met een gele bloem die staat voor het adopteren van de boomspiegel. Ik heb dat zeker niet gedaan uit expansiedrift: nog een meter tuin erbij. Hoewel dat het beeld is van een aantal buurtbewoners.
Ik heb gezien hoe grotere auto's parkeren die eigenlijk niet op de soms te krappe plekken passen: strak tegen de boom en met de wielen op de boomspiegel. Beschadiging op de bast en verdichting van de bodem zijn het gevolg. Soms werd de boomspiegel ook gebruikt om de hond iets te laten lozen.
Ik las een onderzoek van PPO (praktijkonderzoek Plant & Omgeving) waarin een aantal plantsoorten worden genoemd die geschikt blijken voor de vaak moeilijke omstandigheden in de boomspiegel: grond is ernstig verdicht. De boomspiegels zijn in feite de slokdarm en de longen van de boom: lucht&water komen in de bodem via de boomspiegel. Hier is de link naar dit rapport; er zit een handige beplantingslijst bij. http://edepot.wur.nl/8247
Toen ik gisteren nog een paar sedums plantte, merkte ik dat er nu wel een paar wormen in de grond zaten. Bij de eerste plantjes was het echt bikken om een klein plantgat te maken: geen worm te zien. Wormen in de grond zijn een supergoed teken: de wormen zijn de vrijwilligers die voor ons de grond gezond maken/houden !
Jammer genoeg heb ik ook minder positieve reacties gehad. Vanuit het perspectief van parkeren is het belang van de boom er niet. Ik heb bij de gemeente Nijmegen aangekaart dat het verstandig is om beide perspectieven (boom& parkeren ) te bekijken en daar waar de parkeerplek te klein is, die op te heffen. De waarde van een boom is groot: zowel als natuurwaarde als ook een financiele waarde !
Ik ben benieuwd hoe Brakkenstein hierover denkt ! Reageren ? Graag !