Op 5 februari nam Charlotte Brand namens de gemeenteraad de petitie Houd Heijendaalseweg Open in ontvangst. De petitie is door ruim 3.100 bewoners en instellingen ondertekend. “Neem de bewoners in de wijken rond de campus serieus in hun zorgen over de voorstellen in de gebiedsvisie met betrekking tot mobiliteit op en rond de campus", zo luidde het pleidooi van de aanbieders. Ook riepen zij de politieke partijen in de gemeenteraad op tijdens de behandeling van het besluit over de gebiedsvisie kritisch door te vragen op het rapport over de participatie rond de visie. In dit rapport valt bijvoorbeeld te lezen dat vier van de zeven zorgen en verzoeken van bewoners over mobiliteit niet zijn verwerkt. De motivering over waarom dat niet is gebeurd ontbreekt volledig.
De zorgen van de petitiegroep en de bewoners van de wijken rond de campus laten zich volgens de aanbieders samenvatten in het effect dat de “oversteekpleinen met ruimte voor ontmoeten” op de Heijendaalseweg en de Kapittelweg zullen gaan opleveren: de zogenaamde KNIJP-effecten. “In andere steden zagen we al hoe dit type interventies leidt tot omrijdverkeer in de omliggende wijken. Zo zou het effect uiteindelijk wel eens hetzelfde kunnen uitpakken als het effect van de eerder geschrapte KNIP in de Heijendaalseweg ”, aldus de aanbieders. Meer verkeer onder andere over Houtlaan, Kwekerijweg en d’Almerasweg.
Eerder werden de omrijdeffecten van de zero-emissiezone op de campus ook al niet serieus genomen door de gemeente, vertelt de inspreker. Zienswijzen ingediend door bewoners, scholen en sportverenigingen werden aan de kant geschoven.
Parkeren in de wijken
De campuspartners willen dat hun werknemers, bezoekers en studenten minder met de auto naar Heijendaal komen. Dat willen zij bereiken door betaald parkeren en minder parkeerplaatsen. Met name de universiteit wil het aantal parkeerplaatsen op haar terrein terugbrengen. Dat zal volgens de aanbieders van de petitie tot nog meer parkeeroverlast leiden in de aangrenzende wijken. Zij vinden dat de universiteit, maar ook het ziekenhuis en de HAN het parkeren van werknemers en bezoekers op eigen terrein moeten regelen. Dat moeten de bedrijven op de bedrijventerreinen ook. “Niet het parkeren over de schutting gooien de woonwijken in en zeggen kijk ons eens groen bezig zijn”.
Opvallend is volgens de insprekers dat de campuspartners ieder een verschillend mobiliteitsbeleid voeren. Zo biedt de HAN gratis parkeren op eigen terrein voor studenten en medewerkers aan, terwijl de universiteit zowel medewerkers als studenten laat betalen voor parkeren op hun eigen terrein.
Opkomen voor belangen inwoners
"Als inwoners van deze stad vinden wij dat het een taak van de gemeente is om ook voor onze belangen op te komen en niet alleen de campus te faciliteren. Een in onze ogen laakbare houding van de gemeente die in het verleden werd gemotiveerd met “het is wel de grootste werkgever in deze stad”", zo betoogde de inspreker namens de petitiegroep
Veel vragen van raadsleden
Vanuit de raadsleden werden veel vragen gesteld aan de insprekers om een goed beeld te krijgen van wat de effecten van de gebiedsvisie op de omliggende wijken zullen zijn.
Oppositiepartijen PvdA en VVD hebben aangegeven in gesprek te gaan met de petitiegroep over hun zorgen en over de invulling van de participatie. Afspraken zijn gemaakt.
Vervolg
- Op 12 februari kunnen de gemeenteraadsfracties technische vragen stellen over de gebiedsvisie en gaan ze in discussie over de visie.
- Op 19 februari neemt de gemeenteraad het besluit en hopelijk met door de petitiegroep bepleite aanvullingen.
Terugkijken inspraak
https://nijmegen.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/5fcb5cad-5df2-495c-a90f-3d7750b6a047