Ingrediënten 4 personen
- 1 ui, fijngehakt 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1½ tl komijnpoeder
- 1 tl cayennepeper
- 4 takjes verse tijm, blaadjes afgehaald
- 2 blikken gepelde tomaten (à 400 g), fijngesneden
- 3 tomaten, fijngesneden
- 1 rode paprika, in reepjes
- 5 eieren
- 150 g gerookte makreelfilet
- 2 takjes koriander,
- grof gehakt brood, voor erbij
Bereiden
1 Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op laag tot middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook, komijn, cayennepeper en tijm toe. Bak al roerend gedurende 3 minuten tot de ui zacht is.
2 Voeg de gepelde tomaten toe en bak ze ongeveer 4 minuten op middelhoog vuur mee zodat alle smaken worden vermengd.
3 Voeg de fijngesneden verse tomaten en reepjes rode paprika toe. Laat nog 5 minuten zachtjes koken op middelhoog vuur. Proef de saus en breng op smaak met zout en peper.
4 Schep de saus in een ovenschaal en breek de eieren erboven – probeer de dooiers heel te houden voor het mooiste effect!
5 Bak de shakshuka 6-8 minuten in de oven, afhankelijk van hoe gaar je de eieren wilt.
6 Snijd ondertussen de gerookte makreelfilet in stukken en controleer goed of er geen graatjes meer in zitten. Voeg de makreel toe aan de shakshuka in de oven en laat nog 1 minuut garen.
7 Serveer de shakshuka meteen en strooi de gehakte koriander erover. Geef het brood erbij.
Eet smakelijk!