Borscht of Borsjt is een soep van Oekraïense afkomst, die populair is in veel Oost-Europese landen. In de meeste van deze landen, wordt het gemaakt met bieten, maar dat is regio afhankelijk.
Er bestaan twee basisvarianten, warme en koude borscht. De warme is het meest populair, omdat een warme hap in de winter toch net wat lekkerder is ;-).
Maar misschien is er een Oekraïense vluchteling, die dit met u samen kan maken.
Extra tips van de chef
Je kunt deze soep ook goed van tevoren maken, dan gaan de smaken nog beter op elkaar inwerken. Je kan er ook fijngehakte hardgekookte eieren aan toe voegen.
INGREDIËNTEN
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- plantaardige boter
- ½ rode peper zonder zaadjes
- 5 wortelen of 1 winterwortel
- 1 groene paprika
- 2 aardappelen
- 1/4 witte kool circa 150 gram gesneden witte kool
- 4 verse rode bieten rauw
- 2 tomaten
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 1/2 liter groentebouillon mag ook van een blokje!
- 2 eetlepels verse gesneden peterselie
- 1 eetlepels worchestersaus*
- verse zwarte peper
- crème fraîche of haver cuisine**
- dille om te garneren
BEREIDING
- Snipper de ui, en de knoflook en snijdt de peper in dunne reepjes
- Ook de wortel, paprika, aardappelen, witte kool, rode bieten en tomaten snijd je in hapbare stukken
- Doe wat boter in een pan en fruit de ui en knoflook
- Voeg de rode peper en alle groenten toe en laat een paar minuten bakken
- Dan voeg je de groentebouillon, laurierbladeren en tijm toe en breng de soep aan de kook
- Kook de soep zo’n 30 minuten, totdat de groenten gaar zijn
- Verwijder de laurierbladeren
- Voeg de peterselie en worchestersaus toe en breng op smaak met peper
- Serveer de soep met een lepel crème fraîche of haver cuisine en wat dille