Te midden van alle Halloween activiteiten en het naderende Sinterklaasfeest, zou die goede Sint Maarten bijna ondersneeuwen. Maar de kinderen van Brakkenstein speelden het verhaal van Maarten of Martinus na in de Sacramentskerk van Brakkenstein. Ken je het verhaal nog…?
Martinus werd geboren in het oosten van Europa in het jaar 316 voor Christus. Hij was soldaat in het leger van de Romeinse keizer. Martinus was van goeden huize zoals dat heet. Op een koude dag reed hij op zijn paard huiswaarts toen hij een oude man in de sneeuw zag zitten. Zonder jas, zonder schoenen… hij bedelde om geld, zodat hij wat te eten kon kopen. Martinus had geen geld op zak, maar had zo met de man te doen dat hij afstapte, zijn mantel doormidden sneed en de helft aan de man gaf. Deze goede daad is in de analen der geschiedenis blijven hangen. Martinus overleed op 8 november in het jaar 397 en werd op 11 november begraven.
In veel latere jaren werd 11 november de dag waarop de winterfeesten gevierd werden. Voor arme mensen brak de meest lastige tijd van het jaar aan. Zij konden op 11 maart langs de deuren gaan voor geld, voedsel of brandstof. Men maakte er een feest van, met liederen en lichtjes.
Net als Sinterklaas is Sint Maarten een écht kinderfeest, met snoep en lampjes. Op het plein van Aqua Viva was er warme chocolademelk en waren er roze koeken.
Aloys van Velthoven en Pieter Geijsberts waren de initiatiefnemers van deze avond. Hartstikke leuk!