Op 6 februari 2024 heeft de werkgroep 'hortus Civitatis' met de groenbeheerder van Propersona, rond de tafel gezeten. Uit dat gesprek was naar voren gekomen dat er 3 stuks 'Broedstoven' voor het 'Vliegend hert' op het parklandschap aan de Nijmeegsebaan gerealiseerd kunnen worden.
Provincie Gelderland
De aanleg van de Broedstoven voor het 'Vliegend hert' wordt mede mogelijk gemaakt door het verkrijgen van een subsidie van de provincie Gelderland. De broedstoven worden voorzien van plaatselijk dode boomstammen die 50 centimeter half in de grond zullen worden geplaatst. Een broedstoof kan ongeveer 10 jaar meegaan, voordat de witrotschimmel uit het dode hout is verdwenen, waarvan het 'Vliegend hert van deze sapstroom leeft.
Van larf tot 'Vliegend hert'
Na 7 jaar onder de grond als larf te hebben geleefd, ontpopt de larf tot een Vliegend hert' (keversoort) en komt de kever langzaam boven de grond tevoorschijn. De mannetjes kevers zullen dan op zoek gaan naar de vrouwtjes en hebben twee weken de tijd om een vrouwtje te gaan zoeken, Om mee te paren. Na de paring is de cirkel rond en gaan de mannetjes dood. De vrouwtjes van het 'Vliegend hert' leven na de paring iets langer dan de mannetjes.
Werkgroep 'hortus Civitatis'
Website: museumromeinseflora